Γιατί να επιλέξω ένα αδέσποτο ζώο;

Θέλετε να πάρετε σκύλο, αλλά δεν ξέρετε ποια ράτσα να επιλέξετε, από ποιον εκτροφέα και το ποσό που θα σας ζητήσει; Μήπως είναι καλύτερα να σκεφτείτε τη λύση της υιοθεσίας ενός αδέσποτου; Φυσικά το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν πρόκειται να λυθεί ακόμη κι αν αποφάσιζαν όλοι όσοι θέλουν σκύλο να πάρουν κάποιον από το δρόμο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τη νοοτροπία και την παιδεία ενός λαού. Στην Ελλάδα εκτός από αυτά υπάρχει και το πρόβλημα χρηματοδότησης κέντρων φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Έτσι όλα εξαρτώνται από τους εθελοντές και την αγάπη τους για τα αδέσποτα.

Καταρχήν πριν πάρουμε ένα ζώο καλό είναι να σκεφτούμε ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα τα έξοδα του: εμβόλια, τροφή κτλ. Στην περίπτωση που επιλέξουμε σκύλο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος του, όχι μόνο όσον αφορά τα έξοδα διατροφής του, αλλά και όσον αφορά τον χώρο στον οποίο θα μένει. Ίσως, για παράδειγμα, σ’ ένα υπερβολικά μικρό διαμέρισμα είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα μικρόσωμο ζώο. Επίσης όταν πρόκειται για οικογένεια με μικρά παιδιά η επιλογή ενός αδέσποτου σκύλου ίσως να δημιουργήσει άγχος στους γονείς για τη συμπεριφορά του σκύλου, καθώς δεν θα γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της φυλής του. Βέβαια, μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει και κοινωνικοποιείται ένας σκύλος για την μετέπειτα ενήλικη συμπεριφορά του.

Τα αδέσποτα, όπως και όλα τα σκυλιά, αν εκπαιδευτούν σωστά δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Αυτό όμως σημαίνει ότι ως ιδιοκτήτες σκύλου εκτός από την τροφή και την ιατρική περίθαλψη θα πρέπει να έχετε και αρκετό χρόνο διαθέσιμο, ώστε να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση του σκύλου σας. Η εκπαίδευση του θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, καθώς ένας ενήλικος σκύλος είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει συνήθειες.

Υιοθετώντας έναν σκύλο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις ενδεχόμενες αταξίες του: μια αγαπημένη συνήθεια των κουταβιών είναι το μάσημα των παπουτσιών. Ειδικά αν το έχετε μέσα στο σπίτι κι όσο είναι ακόμα μικρό θα πρέπει να προσέξετε να μη σας καταστρέψει τα έπιπλα και τα διάφορα αντικείμενα του χώρου, αλλά και να προστατέψετε τον ίδιο το σκύλο από τα ατυχήματα.

Επιλέγοντας ένα αδέσποτο ζώο επιλέγετε ένα μοναδικό ζώο, το οποίο δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο. Μπορεί να μην γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της ράτσας του, όπως συμβαίνει με τα καθαρόαιμα, αλλά εκπαιδεύοντάς το σωστά μπορείτε να διαμορφώσετε το χαρακτήρα του, κάνοντας το φιλικό τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα υπόλοιπα σκυλιά. Επιπλέον, πριν επιλέξετε σκύλο καλό είναι να γνωρίζεται ότι τα ημίαιμα είναι πιο υγιή από τα σκυλιά ράτσας. Πάντως σε κάθε περίπτωση όποιον σκύλο και να επιλέξετε βεβαιωθείτε για την απόφαση σας και λάβετε υπόψη σας όλες τις παραμέτρους, ώστε να μην αναγκαστείτε να τον εγκαταλείψετε όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με τις δυσκολίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *